E2h

Hvordan lese EBV blodprøvesvar

For å avgjøre om en person lider av mononukleose (Mono), legen bestillinger en EBV blodprøve. EBV står for Epstein-Barr virus. Denne testen oppdager tilstedeværelsen av antistoffer (klinisk kjent som heterofile aggluntination antigener) som er rettet mot EBV.

Hvordan lese EBV blodprøvesvar. Se på EBV Ab VCA (viral kapsidantigen) IgM markør.
Hvordan lese EBV blodprøvesvar. Se på EBV Ab VCA (viral kapsidantigen) IgM markør.

Hva er Mono?

Mononukleose

Mononukleose, en infeksjon forårsaket av Epstein-Barr virus, er funnet i slim og spytt, overlevert fra person til person gjennom kyssing. En annen måte å kontrahere denne infeksjonen er gjennom deling av skjeer, gafler, glass og andre matvarer redskaper med en smittet person. Eksponering for en EBV positiv person hoster eller nyser kan også infisere en ellers Mono-frie individ.

Symptomer på Mono er:

Se på EBV VCA (viral kapsidantigen) IgG markør. Se på EBV EA-D (tidlig-D antigen) IgG markør.
Se på EBV VCA (viral kapsidantigen) IgG markør. Se på EBV EA-D (tidlig-D antigen) IgG markør.

 • Feber
 • Fatigue
 • Sår hals
 • Svakhet
 • Hovne lymfekjertler funnet i nakken og armhulene
 • Nattesvette
 • Noen ganger forstørret lever og / eller milt

Hvordan lese EBV blodprøvesvar

Hvis legen mistenker at du har Mono, vil han bestille en Monospot eller EBV blodprøve. Andre typer blodprøver vil være nødvendig dersom EBV blodprøveresultater er uklare. I løpet av veksten av den Epstein-Barr-virus i kroppen, blir antistoffer mot denne virus produsert. Her er hva resultatene av en EBV blodprøve kan tyde på.

 1. Se på EBV Ab VCA (viral kapsidantigen) IgM markør. Dette er den markør som vises først. En rekke større enn én er det første tegn på en pågående virusinfeksjon eller en svært nylig infeksjon av EBV. Hvis den er negativ, men de andre indikatorene er positive, kan det tyde på at du tidligere kontrahert mono. Dette bør gå bort i 4 - 6 uker.
 2. Se på EBV VCA (viral kapsidantigen) IgG markør. Et positivt resultat, en som er større enn 120, indikerer at pasienten har hatt viruset i en uke. Når du har kontrakt Mono, vil et positivt resultat alltid vises i alle dine EBV blodprøver som indikerer at du en gang ble smittet av EBV virus før. En negativ avlesning indikerer mottakelighet for viruset eller en infeksjon som er i ferd med å løse seg.
 3. Les markøren for EBV NA (nuclear antigen) IgG. Dette vil lese positiv (over 120) 2 til 4 måneder fra pådra viruset og for resten av pasientens liv.
 4. Se på EBV EA-D (tidlig-D antigen) IgG markør. Det vil være større enn 120 (positiv) hvis viruset har eksistert i en uke. I 80% av personer med dette utfallet, vil viruset bli borte etter to uker.
 5. Les heterofile antistoffer resultater. Et positivt resultat vises for en aktuell infeksjon assosiert med Mono. Falske negativer er mer vanlig hos barn. Falske positiver er knyttet til andre forhold.

Den EBV blodprøve blir brukt til å detektere antistoffer mot Epstein-Barr-viruset. Det er et viktig verktøy for diagnostisering kyssesyke. Mono har ingen kur; viruset bare går bort i tid. Med mindre pasienten er immun kompromittert eller hvis pasienten har gjennomgått en organtransplantasjon, er det liten mulighet for re-infeksjon. EBV blodprøver er bedre lese og analysert av en lege. Falske negative så vel som falske positive tester kan forekomme hos pasienter med andre forhold. Leger er avhengige av andre tester i kombinasjon med EBV blodprøve for å tydelig diagnostisere Mono.