E2h

Hvordan å leve med prostatakreft

Blir diagnostisert med prostatakreft, betyr ikke at du ikke kan leve et normalt liv lenger fordi det finnes behandlinger tilgjengelig for å kurere tilstanden din. Imidlertid kan du fortsatt finne prostata kreft som en utfordrende opplevelse du må gå gjennom. Her er noen måter å hjelpe deg å leve et normalt liv selv om du har prostatakreft:

Hvordan å leve med prostatakreft. Vet alt du kan om prostatakreft.
Hvordan å leve med prostatakreft. Vet alt du kan om prostatakreft.

  • Vet alt du kan om prostatakreft. Forstå tilstanden din kan du håndtere det bedre og finne flere måter å bekjempe den. Du kan søke artikler om prostatakreft i andre Internett-kilder, samt lese bøker og blader om det. Det er også seminarer og klasser om prostatakreft, slik at du kan delta på disse.
  • Kommunisere med onkolog din. Spør kreft legen om din tilstand, for eksempel hva som er mulige årsaker til sykdommen din, hvor fort er det framdrift, er det sprer seg, og til hva andre deler av kroppen din, hvordan du kan bli berørt av kreft, hva er de tilgjengelige behandlinger, deres effekter og bivirkninger og hva du vil oppleve før, under og etter behandling.
  • Hold deg til behandlingen. Hvis du er pålagt å ta visse medisiner, prosedyrer eller behandlinger, holder seg til dem for å maksimere effektiviteten av behandlinger. Informer legen din når du har glemt eller ikke kan gjøre noe han har anbefalt deg å gjøre slik at han kan gi alternative behandlinger.
  • Informer legen din om eventuelle endringer som du kan ha oppstått. Vær oppmerksom på din kropp og helse, og hvis du føler at du har andre sykdommer eller at tilstanden blir verre, gå til legen din umiddelbart. Tidlig påvisning av endringene i din tilstand tillater forhastede behandlinger, som vil hindre din tilstand blir verre.
  • Være sunn. Å ha en sykdom som prostatakreft krever at du tar vare på helsen din som du aldri har gjort før. Spør legen din om eventuelle tiltak du kan ta for å gjøre kroppen din sunnere og sterkere for å bekjempe sykdommen bedre. Spise riktig og gjøre milde øvelser regelmessig for å øke immunforsvaret og hindre deg fra å få overflødig vekt, noe som vil forverre kreft. Men, informere legen din dersom du planlegger å ta opp øvelser slik at han kan vite hvorvidt disse er trygt for deg å gjøre.
  • Finn en støttegruppe. En støttegruppe kan hjelpe deg å håndtere dine følelser ved å dele erfaringer og råd med hverandre. Du kan også diskutere om behandlingstilbud samt alternative terapier som du kan ta for å lindre symptomene på prostatakreft eller behandle sykdom i tillegg. Spør din onkolog hvis han vet en støttegruppe som du kan bli eller gå til kreft nettsteder for å finne en nær ditt område.
  • Finne folk til å hjelpe deg. Disse kan bli dine slektninger, kjære eller helsepersonell. De vil hjelpe deg å gjøre ting som du synes det er vanskelig å gjøre i din tilstand samt gi din medisinske og helsemessige behov.
  • Gå for rådgivning. Prostatakreft fører til mye stress så ta vare på din psykiske helse. Gå til en rådgiver eller psykolog du føler deg komfortabel å jobbe med.

Å ha prostata kreft er tøff, men du kan overleve det. Benytt deg av de mange kilder til hjelp tilgjengelig for deg til å gjøre deg gjenopprette lettere.