E2h

Lær om rosacea symptomer og behandling

Finne årsakene og tegn på rosacea hudsykdom

Ingen ønsker å få en dårlig kvise i ansiktet. Når vi kommer ut av ungdomsårene, ser vi frem til å ha langt færre fremtredende eller skjemmende flekker og røde merker på våre ansikter. Likevel lag 14 millioner europeere lider av en hudsykdom som tvinger oss til å besøke disse ubehagelig selvbevisste tenårene følelser som våre ansikter bryte ut i rødt utslett, støt og pustler. Navnet på denne hudsykdommen er rosacea.

Her er hvordan du behandler den.

Lær om rosacea symptomer og behandling. Ting du kan gjøre for å takle.
Lær om rosacea symptomer og behandling. Ting du kan gjøre for å takle.

 1. Årsaker. Rosacea forekommer oftere hos kvinner enn menn. Ofte misforstått og misdiagnosed, kan det ligne andre hudsykdommer (som kviser) eller anses som en konsekvens av tung drikking. I sannhet, har rosacea ingenting å gjøre med akne, og selv om drikking kan forverre symptomene på sykdommen, er alkohol ikke årsaken. Imidlertid er forskerne fortsatt uforstående til den eksakte natur av sykdommen. Studier peker på flere mulige bakenforliggende årsaker, alt fra en vaskulær tilstand til gastrointestinale bakterier, sol eller midd som lever i hårsekkene. De fleste forskere hevder at arvelighet spiller en rolle i kjøpet av hudens tilstand.
 2. Tegn. Rosacea kan manifestere seg på forskjellige måter. Mens kvinner lider antallet mer enn menn, menn er likelier å vise de mest alvorlige tegn på sykdommen. Her er noen symptomer:
  • Du ofte skylle rød i ansiktet.
  • Ansiktet ditt utvikler irritert flekker av rød hud.
  • Du har lite røde nupper (som kviser) rundt ansiktet ditt.
  • Små blodkar vises på eller rundt nesen eller på kinnene.
  • Nesen din ser rød og betent, kanskje hoven rundt tuppen.
 3. Søke behandling. Selv om det forekommer naturlig i bølger og sykluser, blir ubehandlet rosacea gradvis verre. Hvis du mistenker at du kan ha det, eller hvis du allerede har blitt diagnostisert, men er ikke å følge behandlingsregimet foreskrevet av legen din, er nå et godt tidspunkt å forplikte seg til behandling av din hud sykdom. Her er noen rosacea behandling alternativer:
  • Antibiotika. Antibiotika salve og piller som tetracykliner er vanlige behandlinger for rosacea. Salve er vanligvis den første resepten, men pille og salve former er ofte foreskrevet sammen for å fjerne betennelser. Disse stoffene brukes primært for sine anti-inflammatoriske egenskaper.
  • Sterkere medisiner. Når en oppblussing av rosacea er spesielt ubehagelig, kan leger foreskrive et medikament som heter Isotretinoin. Ofte foreskrevet for alvorlig akne også, forårsaker dette stoffet faktisk talgkjertlene i ansiktet til å vokse mindre. Effektene av stoffet kan være ganske dramatisk, men dessverre så kan bivirkningene, som er grunnen til at leger foreskrive stoffet bare under strenge omstendigheter, og bare etter mindre farlige metoder har mislyktes.
  • Kirurgiske metoder. En annen hud behandling alternativet er kirurgi. Med laser kirurgi, kan legene redusere synligheten av blodkar og rødhet i ansiktet. Det kan virke bakvendt, men lasere brukes til å forårsake bevisst skade på blodkar, noe som utløser kroppens forsvarsmekanismer og reduserer synligheten av betennelse.

   Tillegg kan lasere redusere opphopning av røde vev på nesen, et vanlig symptom av avansert rosacea.

 4. Ting du kan gjøre for å takle.
  • Hold en dagbok. Du kan ikke tenke at det å holde styr på dine daglige aktiviteter er en viktig del av behandling av rosacea, spesielt når du ikke opplever noen symptomer på den tiden. Men det er ganske mange stoffer, miljømessige faktorer og aktiviteter som er mistenkt utløsere av rosacea utbrudd og andre hudproblemer i mennesker, å holde en dagbok vil hjelpe deg å identifisere mulige triggere i livet ditt og unngå dem i fremtiden. Ofte mistenkt triggere inkluderer stress, alkohol, visse medisiner, varme drikker eller matvarer (og varme generelt), krydret mat og eksponering for sol. Alkohol og soleksponering er slike felles provokers at leger anbefaler alle pasienter å unngå dem så mye som mulig.
  • Hygiene. Våre hygiene vaner kan noen ganger føre til utbrudd også. Akkurat som du bør redusere alkoholforbruket, sørg for at ansikts cleansers inneholder ikke alkohol. Bruk kun noncomedogenic produkter for å unngå tilstopping porene. Bruk solkrem og artikler av klær for å beskytte ansiktet fra soleksponering. Til slutt, ikke berører ansiktet mye, og absolutt ikke skrapes eller gni den rå.
  • Støtte. Hvis du lider av rosacea, kan du begynne å føle deg mer selvbevisst enn du gjorde som tenåring med akne. Følelsene av forlegenhet ofte føre til en lavere selvfølelse og noen ganger til depresjon. Det er viktig å huske at du ikke er alene. Legen din kan hjelpe deg med å finne støtte i lokale eller online samfunn av pasienter.

Rosacea trenger ikke å komme i veien for livet ditt. Bare se på noen av de kjente figurer som har hatt det - Bill Clinton, prinsesse Diana, Rembrandt (svært sannsynlig) og JP Morgan, for å nevne noen. Klart du er i godt selskap. Så være aggressive i å konfrontere din tilstand! I det lange løp vil rosacea ikke bli bedre på egen hånd, vil det sannsynligvis bli verre uten behandling. Gjennom en kombinasjon av lege og personlig pleie, kan du redusere betennelse i en forgettable, unnoticeable nivå. Planlegge en avtale med en hudlege for å starte behandling av rosacea.