E2h

Hvordan ta vare på en person etter å ha en grand mal anfall

En grand mal anfall oppstår når det er en unormal nivå av elektrisk aktivitet i hjernen. Det fører til en person til å miste bevisstheten og senere har kramper. Alle deler av kroppen er berørt. Beslag er vanligvis forbundet med epilepsi, men i enkelte tilfeller kan det oppstå som et resultat av svært lavt blodsukkernivå, hvis en pasient har nyresvikt eller har lidd noen form for hodeskade.

Her er hvordan å ta vare på en person etter å ha en grand mal anfall.

  • Ring etter hjelp straks. Selv om de fleste beslag mønstre er forutsigbare, er det ingen måte å vite hvor lenge en bestemt anfall vil vare. Hvis en episode varer i mer enn fem minutter, er pasienten i fare for hjerneskade. Suksessive beslag plassere pasienten i fare for permanent hjerneskade eller død. Ring 911 med en gang for å få legehjelp umiddelbart. Hvis du ikke ønsker å ringe 911, ringer pasientens lege for å få videre instruksjoner.
  • Ikke prøv å begrense pasienten. Du kan skade deg selv i prosessen. Ikke plasser hånden eller en annen gjenstand i personens munn. Noen pasienter bite tungen sin under et anfall, men det kan være mer skadelig å sette ting i personens munn.
  • Ikke snakk til pasienten. Før et anfall, mister pasienten bevisstheten, så det er ingen vits i å gjøre ham svare deg. Beslaget er en ukontrollerbar bevegelse, slik at du ikke kan be pasienten om å roe ned eller å stoppe.
  • Rull personen til hans side. Dette gjøres for å sikre at luftveiene er åpne under et anfall. Hvis det er mulig, plasserer en liten pute eller håndkle under personens hode for å hindre ytterligere hodeskader.
  • Vær oppmerksom på den tiden. Du må holde et øye med hvor lenge anfallet varer. Hvis det er mer enn én anfall, merk tiden mellom beslaget og hvor lenge hver episode varer. Kramper vanligvis varer i ca 10-15 minutter, selv om det kan virke som en evighet til den personen omsorg for pasienten.
  • Bo med pasienten. Når pasienten kommer rundt, vil han trolig bli desorientert. Nå er det på tide å snakke rolig og la personen vite hva som skjedde. Pasienten vil være veldig sliten og trenger hjelp til å flytte ham til et mer behagelig sted, for eksempel sengen hans.
  • Rydde opp etter. Noen anfall pasienter tisse i buksene under et angrep. Hvis dette skjer, hjelpe personen vaske opp eller ta et bad og endre å vaske klær. Ikke peke det ut for å unngå å gjøre den personen flau lenger. Ikke la pasienten alene, spesielt hvis han vil ta et bad så han vil ha hjelp, spesielt hvis han opplever et nytt anfall.

Hvis du bor sammen med noen som regelmessig har anfall

Hvordan ta vare på en person etter å ha en grand mal anfall. Ring etter hjelp straks.
Hvordan ta vare på en person etter å ha en grand mal anfall. Ring etter hjelp straks.

Hvis du bor sammen med noen som regelmessig har anfall, sørge for at alle i husstanden vet protokollen for hva de skal gjøre. La alle få vite instruksjonene fra lege, slik at det kan følges, som gjør at pasientene tar noen medisiner på en jevnlig basis. Ser noen har en grand mal anfall kan være skremmende, men holde åndsnærværelse og være der for å hjelpe pasienten etterpå.