E2h

Hvordan forstå ulike blodtyper

For å få forståelse for ulike blodtyper, er det best å komme i gang med noen grunnleggende fakta:

Hvordan forstå ulike blodtyper. Hva er opphavet til blodtype?
Hvordan forstå ulike blodtyper. Hva er opphavet til blodtype?

Hva er opphavet til blodtype? Det var først i 1900 at Karl Landsteiner var i stand til å klassifisere blod i sine fire grunnleggende typer. Før denne tid viste blodoverføringer, herunder overføring av blod fra dyr til mennesker, for å ha noen katastrofale resultater. Som legene begynte å få mer forståelse for at mennesker har forskjellige blodtyper, hvorav noen var uforenlig, ble blodoverføringer en trygg og rutinemessig prosedyre.

Det er en blodtype? Blodtype en klassifisering av blod basert på tilstedeværelse eller fravær av antigen-stoffer på overflaten av røde blodceller. En type antigen, kalt agglutinogens, kan grupperes i to typer: type A og type B. Disse to typene har forskjellige egenskaper. Dersom agglutinogen er fraværende på overflaten av røde blodceller, er det blodtype klassifisert som type O.

Hva er de forskjellige blodtyper? Hver person får en A, B, eller O gen fra hver av foreldrene. Disse to arvet gener, når kombinert, bestemme din blodtype. A og B er CO-dominerende, mens O er resessiv. La oss ta en titt på noen scenarier:

en. A og O = blodtype A

b. B og O = blodtype B

c.. A og B = blodtype AB

Hva er de forskjellige blodtyper? Hva er de praktiske anvendelser av blodtype?
Hva er de forskjellige blodtyper? Hva er de praktiske anvendelser av blodtype?

d. O og O = blodtype O

Bortsett fra denne grunnleggende ABO blod-systemet, er det Rhesus (Rh) system annen betydelig blod grupper system. Det finnes fem hoved Rhesus antigener (C, C, D, E, og e) på overflaten av de røde blodlegemer, men RhD er den viktigste faktor for blodtyping.

Tilstedeværelsen eller fraværet av RhD-antigenet er en del av blodtype-systemet: en positiv (+)-tegnet er festet på ABO-blodtypen hvis RhD er til stede, og en negativ (-) fortegn hvis RhD er fraværende. Hver person arver også positiv eller negativ RhD fra begge sine foreldre. La oss se på noen scenarier:

en. + Og + = + RhD

b. + Og - = + RhD

c.. - Og - = - RhD

Så for eksempel, hvis en person har en B blodtype og er positivt for RhD-antigenet, skal hans blodtype er B +.

Den vanligste blodtype er O +, tett fulgt av A +. De sjeldneste blodtyper er AB -, etterfulgt av B - og AB +.

Hva er de praktiske anvendelser av blodtype? Blodtyper, men tilsynelatende enkel, er faktisk veldig viktig innen medisin. Under blodoverføringer, for eksempel må alle forholdsregler foretas for å sørge for at donor vil kun motta blod kompatibel til sin blodtype. I tilfelle uforenlig blod brukes, vil antistoffene angripe de utenlandske RBC og blodkomponenter, og dermed produsere flere bivirkninger, inkludert nyresvikt, sjokk eller død.

Blood kompatibilitet er oppsummert som følger:

Blodtype A = forenlig med blodtyper A og O

Blodtype B = kompatible med blod typer B og O

Blodtype AB = kompatible med blod type A, B, AB og O

Blodtype O = kompatibel med blodtype O

For å oppsummere, er AB kalles universell mottaker, mens O er den universelle donor.

Dette er bare noen fakta for å hjelpe deg i gang på forskning. Lykke til!