E2h

Hvordan bruke en gassmaske

Gassmasker

Gassmasker, eller respiratorer, er sikkerhetsutstyr som hindrer innånding av potensielt farlige gasser stoffer eller forurensende stoffer. Normalt er gassmasker brukt av militære og politi menn i tilfeller av krig og opptøyer, av forskere i laboratorier og ved industriarbeidere i industrien. Det finnes ulike typer gassmasker avhengig dekning og funksjon. Respirator kan enten være halvmaske eller full maske og luftrensende eller luft leverer.

Luftrensende gassmasker gjøre bruk av et filter som renser luften som pustes inn av brukeren inn i masken. Den medfølgende friskluftsmaske, på den annen side, benytter samme type filter men luft tilføres ved en batteridrevet kan jeg ster som presser luft inn gjennom filteret og inn i masken. En halv maske er en respirator som dekker bare nese og munn, mens en full maske dekker hele ansiktet.

Hvordan bruke en gassmaske. Kontroller at du har riktig størrelse.
Hvordan bruke en gassmaske. Kontroller at du har riktig størrelse.

Uansett hvilken type maske du bruker, er det mest avgjørende at masken er slitt riktig for at det skal fungere ordentlig.

  • Kontroller at du har riktig størrelse. Forsøk alltid en maske på før du kjøper. Sjekk passformen ved å bevege hodet oppover, nedover og fra side til side. Riktig størrelse bør være i form og tettsittende langs konturene av ansiktet. Inspisere masken grundig for hull eller forvrengninger som kan hindre riktig funksjon av masken.
  • Sett masken på riktig måte. Litt heve hodet og plassere ansiktet ditt inn i masken, hake først. Med den nederste delen av begge håndflatene, skyv masken mot haken. Trykk resten av masken mot ansiktet og over pannen. Hvis du bruker en full maske, ikke røre okularene å hindre fingeravtrykk som kan hindre ditt syn.
  • Stram stroppene. Bruk et fast, rask utover trekk for å sikre stroppene. Juster stroppene, slik at du kan bevege hodet komfortabelt samtidig som snugness av masken.
  • Fest tetthet av masken. Sørg for at passformen er stramt nok og at det ikke er noen åpninger på sidene. Dekk innløpsåpningen med begge håndflatene. Pust sakte for å sjekke om masken er tett holdt og forseglet langs konturene av ansiktet. Det bør ikke være noen luft escaping langs sidene av masken.
  • Puste riktig. Når du bruker en respirator, bør du inhalerer gjennom nesen og puster gjennom munnen for å unngå dugg okularene.
  • Ta masken av. Lås stroppene først. Hold masken på plass av nesen cup. Løsne masken med litt bevegelse masken. Trekk masken av ansiktet i en ytre retning.
  • Tørk masken før lagring. Rengjør ytterflaten av respirator med et desinfeksjonsmiddel og en vask klut. Sørg for at innsiden ansiktet ikke blir våt, da dette kan skade masken.

Når du er i en posisjon hvor du må bruke en gassmaske, sørg for at du gjør det før du får beskjed å fjerne det. En enkel enhet som en gassmaske kan stave forskjellen mellom helse og sykdom, og selv mellom liv og død.