E2h

Hvordan bli kvitt genital warts

Vorter er milde

Vorter er milde, godartede svulster som utvikler på grunn av invasjonen av et virus som kalles humant papilloma virus (HPV) i huden vår. Vorter er svært smittsom - bare berøre den berørte delen, og kan ved et uhell spre smitte til andre deler av kroppen din. Vorter kan også spres indirekte, ved å berøre objekter som kom i kontakt med den infiserte huden til en person.

Ulike undergrupper av HPV forårsaker ulike typer vorter

Hvordan bli kvitt genital warts. Ulike undergrupper av HPV forårsaker ulike typer vorter.
Hvordan bli kvitt genital warts. Ulike undergrupper av HPV forårsaker ulike typer vorter.

Ulike undergrupper av HPV forårsaker ulike typer vorter. De vanlige vorter som regel utvikle seg på fingrene, rundt neglene og på baksiden av hendene. Du kan utvikle plantar vorter, som vokser på fotsålene. Flate vorter, kan oppstå på noen del av kroppen. Og til slutt har vi genital warts, som utvikler på kjønnsorganene.

Kjønnsvorter

Kjønnsvorter, også kjent som herpes kjønnsorganer, er små i utseende og ofte vokse i store tall rundt underlivet eller penis område. Den mest commmon årsaken til genital warts er seksuell kontakt, enten gjennom oral, genital eller anal sex med en infisert person. Tegn på at en person har genital warts er tydelig. En vorte kan sees på spissen eller skaftet av penis, på pungen eller anus, og selv i munnen. Hos kvinner kan vortene oppstå på den ytre og indre delen av vaginalåpningen og også rundt anus.

Det er faktisk ingen kur for HPV-infeksjon

Det er faktisk ingen kur for HPV-infeksjon, men det finnes måter å redusere eller fjerne de synlige vorter, og dermed redusere tendens til å spre smitte. Dette reduserer også den relaterte betennelse. Her er noen medisinske behandlinger tilgjengelig for fjerning av synlige kjønnsvorter.

Det er faktisk ingen kur for hpv-infeksjon. Vorter kan oppstå i forskjellige aldre.
Det er faktisk ingen kur for hpv-infeksjon. Vorter kan oppstå i forskjellige aldre.

  • Kryoterapi. Denne terapien fryser vorter gjennom et stoff som heter cryoprobe (flytende nitrogen). Det er den vanligste behandlingen, og er kjent som den første linjen i behandling fordi svarprosenten er god, og det fører til bare noen få bivirkninger.
  • Laserbehandling. Denne behandling brukes for vorter som vokser kontinuerlig eller gjentatte ganger. Laseren ødelegger fysisk synlige vorter og kan kreve bruk av anestesi før behandlingen. Dette er ikke alltid tilrådelig på grunn av kostnadene og mulig viral spredning i luften på grunn av laser fjær. Det kan også forårsake hud arrdannelse og langvarig helbredelse tid.
  • Electrodessication. Denne teknikken bruker elektrisk strøm til å fjerne vorter. Som laser behandling, kan dette kreve administrasjon av lokalbedøvelse og kan muligens føre til spredning av viruset gjennom røyken.
  • Medisinering. Den sikreste måten å fjerne genital warts er ved hjelp av eksisterende legemidler som er effektive i behandling av genital warts. Noen eksempler på disse legemidlene er:
  • Podophyllum harpiks. Dette er topikalt av legen.
  • Podofilux. Dette legemidlet er topikalt og kan brukes trygt hjemme.
  • Trikloreddiksyre. Dette er også topikalt men er ikke tilrådelig på grunn av den høye prosentandel av tilbakefall. Det kan også føre til en brennende følelse.
  • 5-Flourouracil. Dette påføres som fløte og krever en langtidsbehandling. Det kan også føre til svie.
  • Imiquimod. Dette er et nylig oppdaget behandling som er brukt som en krem. Bivirkninger kan forårsake felles lokale hudirritasjon.

Vorter kan oppstå i forskjellige aldre

Vorter kan oppstå i forskjellige aldre, menn eller kvinner, gamle eller unge mennesker likt. Vi kan aldri være sikker på om hvor eller når vi skal tilegne denne sykdommen. Ulike behandlinger har blitt utviklet for å kunne kvitte seg med det, og for å hindre gjentakelse. Men likevel, er den mest effektive måten å ikke bli plaget av genital warts å unngå å få HPV i første omgang. Og som leger alltid si, "forebygging er bedre enn kur".